Kauneus ja hyvinvointi

Kolme keinoa kolesterolin alentamiseksi

34 Comments

 1. Tessa

  Hei Maarit! Ja Ihanaa alkavaa uutta vuotta Sinulle! Itse käytän päivittäin Benecol-tuotteita kolesterolin kurissa pitämiseksi. Levitteenä Benecol-margariini sekä juomaa (pieni smoothie) Molemmista löytyy useita eri makuvaihtoehtoja. Ja toki sen lisäksi kiinnitän huomiota hyviin rasvoihin, pyrin välttämään kovia rasvoja sekä tosiaan syömään kasviksia enemmän. Punaista lihaa syön harvoin. Näillä mennään toistaiseksi ja arvot pysyneet kurissa.

  1. Terttu

   Kiitos vinkeistä! Jos minulla olisi ollut sinun arvot, olisi minulle määrätty lääke, koska 5,6 pistettiin seurantaan. Seurantaa ei kyllä kukaan tee, eli hyvä kun asiasta muistutit.
   Valitettavasti makea maistuu, joten joudun jättämään kaksi suurta herkkua leipomatta eli mamman marjapiirakka ja pannaripelti, koska niissä söisi 50g voita/hlö. Yritän leipoa kevyemmin, varsinkin meille kahdelle.
   Salaatteja olen tuunannut samalla tavoin, leivän päälle öljyvoiseosta maltillisesti, mies käyttää tahinitahnaa. Meillä ei myöskään käytetä punaista lihaa, vaan kalaa ja kanaa.
   Salaattien tekeminen jemmaan olisi hyvä juttu, kun vaan muistaisin tuon vinkin.
   Kevyttä kevättä toivotellen Terttu

   1. Maarit

    Hei Terttu ja kiva kun jätit kommentin!
    Nämä ovat myös niin yksilöllisiä asioita enkä osaa itse ottaa sen enempää kantaa, koska tietona on vain nämä omat perehtymiseni asiaan ja tietysti mitä lääkärin kanssa olemme jutelleet. Olen ymmärtänyt että hyvän kolesterolin merkitys on suuri eli jos se on korkealla tasolla, se tasapainottaa koko arvoa lääkitystä silmällä pitäen. Mutta tämä on ihan oma käsitykseni.
    Olen itse toteuttanut leipomista niin, että esimerkiksi oliiviöljykakun leivon rypsiöljyyn, koska sillä on parempi rasva-arvokoostumus. Sitten taas, jos teen toscakakun, leivon sen rehellisesti kermalla ja voilla. Jotkut ja joskus pitää tehdä kunnon aineksista, että maku säilyy. Tärkeintä on ehkä se kultainen keskitie ja kohtuus, välillä tiukemmin ja välillä herkutellen. Elämästä ja herkuistakin pitää nauttia, eiks vaan 🙂
    Aurinkoisia tammikuun päiviä sinulle!

  2. Maarit

   Hei Tessa ja kiitos kovasti kommentistasi!
   Samoilla linjoilla olemme selvästikin ja hienoa että sinäkin olet saanut pidettyä arvot kurissa. Loppujen lopuksi kyseessä on ainakin omasta mielestäni aika pienistä fiksauksista, joita on varsin helppo toteuttaa. Mietin aina asiaa niinkin, että oma terveyteni on niin tärkeä asia, että haluan pitää siitä huolen – koska se on asia mihin voin vaikuttaa.

 2. Pirkko Laitinen

  Tätä oli mukava lukea. Kiitos ♥️
  Sopivia hyviä uusiakin vinkkejä tarinan muodossa ilman mitään “vouhotusta tai mainoksia”.
  Näitä otan käyttöön kun kolesteroli on koholla.
  Ihanaa vuotta, terveisin Piikkomummo 69v Porist’ 😍

  1. Maarit

   Hei Pirkko ja lämmin kiitos kommentistasi! <3
   Ja kiva kuulla, en jaksa itsekään vouhotuksia minkään asian suhteen - ei se auta yhtään sen enempää. Aloita vaikka yhdestä asiasta kerrallaan, ja kun siihen tottuu niin voi ottaa seuraavan askeleen.
   Mukavia tammikuun päiviä sinne Poriin!

 3. Kati

  Kiinnostavaa, kiitos vinkeistä! Pari kysymystä: miten olet suhtautunut funktionaalisiin elintarvikkeisiin, esim. Benecol, alentaja jne? Etkö käytä margariinina niitä? Ja toisekseen ikuisuuskysymys – kananmunat! Vältätkö vallan vai miten? Tykkään itse kananmunista paljon ja niiden vaikutus kolesteroliinhan on vähän kysymys, osalla haittaa, osalla ei.
  Mukavaa alkanutta vuotta, Kati

  1. Maarit

   Hei Kati ja kiitos paljon viestistäsi!
   En ole käyttänyt juurikaan mainitsemisasi alentajia. Meillä ei ole levitettä ollenkaan käytössä, sillä se on korvattu hummuksella ja tuolla Oatlyn kasvilevitteellä. Voita on sen sijaan kaapissa erikoistilanteisiin – kun on tuore leipä paahdettuna, saatan sipaista sitä leivälle tai leivontaan. Mutta juju on siinä, että sitä käytetään satunnaisesti ja päivittäinen käyttö on muuta. Syödään myös kananmunia, paistan tai keitän kerran pari viikossa. En osaa sanoa, mitä vaikuttaisi arvoihin jos jättäisin nekin pois ja se on varmaan niin kuten sanoit, osalla haittaa osalla ei. Siksi kirjoitinkin tämän oman kokemukseni ja oman asiaan perehtymiseni kautta.
   Kiitos samoin sinulle, valoisaa tammikuuta!

 4. Pia

  Hei kiitos hyvistä vinkeistä! Myös kauramaidossa on lisättyä D-vitamiinia, paitsi luomuversioissa.

  1. Maarit

   Niin taitaa ollakin, kiitos havainnosta! Oli tärkeä pointti 🙂

 5. Heli-Hannele

  Aivan mahtava postaus ja vinkit! Minulla on jo ihan nuoresta aikuisesta ollut kolesteroli suht’ korekeissa lukemissa 4.5 – 4.9 ja nyt oli 5.2 syksyllä ku mittautin. Onneksi se hyvän ja pahan kolesterolin tasapaino oli kunnossa, mutta alkoi vaivaamaan minuakin tuo yli arvojen meno, tosin vain 0.2 yksikköä, mutta silti. Vähemmälle olen jättänyt kovat juustot, joiden tilalle löysin pehmeän Valion kotijuuston, jossa rasvaa 9%, eli vähän parempi vaihtoehto kuin täsyrasvaiset juustot. Benecolin tuotteita harkitsin, mutta oi jummi kun ne on kallliita. Kokeillaan nyt muilla konsteilla ensin : ) Pitääpä kokeilla tuota Oatlyn Naturell kasvilevitettä, kiitos vinkistä & lempeän energistä uuden vuoden alkua!

  1. Maarit

   Ihana kuulla, kiitos Heli! <3
   Sulla on omiini verrattuna tosi hyvällä mallilla, mutta on hyvä olla huolissaan. Ja varmasti on parempi tilanne iän myötä kun tekee korjausliikkeitä hyvissä ajoin.
   Hauska juttu, että ostin juuri eilen tuota kotijuustoa, kun teen intialaisen curryn - en ole koskaan edes kiinnittänyt huomiota siihen. Pitääkin kokeilla sitä myös leivän päälle. Benecolit on kalliita eikä esimerkiksi levitteen maku oikein uponnut, joten ollaan jätetty sekin kokonaan pois. Olen lukenyt hyviä juttuja rasvojen koostumuksista ja ajattelin kirjoittaa niistä erillisen jutun tässä lähiaikoina.
   Nyt iski toinen virus kun juuri tokeennuin k:sta, joten iisisti jatketaan...
   Toivottavasti pysytte terveinä & valoisaa vuoden alkua <3

 6. Tiina

  Löysin itseni kirjoittamastasi metukka-juusto-himosta. Ulkoiset mittani ovat kuosissa mutta kolesteroli koholla ja koska minäkään en enää ole työterveyshoidon valvonnassa niin itse pitää huolehtia. Tämä juttusi on minulle hyvin ajankohtainen, kiitos siitä! Innokkaana ruuanlaittajana ihmettelin miten olen voinut unohtaa piparjuurituubin! Juttusi luettuani kävin ostamassa levitettä ja piparjuurta – ja todellakin – toimiihan se. Aion piparjuuren avulla vähentää metwurstin napostelua. Omana vinkkinä kerron airfryeristä. Aluksi olin sitä mieltä ettei enää yhtään uutta keittiölaitetta mutta uteliaisuus voitti ja olen tyytyväinen. Halusin vähentää uunin käyttöä (sähkön hinnan vuoksi) mutta samalla onnistuu myös rasvan käytön vähentäminen. Meillä on kahden hangen talous, mieheni ja minä, ja keskikokoinen laite ( 4 l) on arkena jatkuvassa käytössä. Isompi laite olisi kätevä leipomisia ja suurempia eriä varten mutta kun lapset puolisoineen tulee syömään niin silloin uuni ja hella käytössä. Hyvää alkanutta vuotta ja kiitos innostavista jutuista!

  1. Maarit

   Hei Tiina ja lämmin kiitos kivasta kommentistasi!
   Kolesteroli ei tosiaan ole suhteessa painoon, olen ollut itsekin aina normaalikokoinen. Sehän onkin juuri niin hämäävää, kun pitää vain olla hoksottimet avoimena ja käydä tarkistuttamassa arvot. Onneksi se on nykyään niin helppoa eikä järisyttävän kallistakaan kun selviää ilman lääkärin lähetettä.
   Olen lukenutkin paljon airfryerin hyvistä kokemuksista, mutta on jäänyt tutkimatta tarkemmin, sillä meillä on ollut sama kokemus noiden laitteiden kanssa ja pohditaan aina tarkkaan mitä hankitaan. Siinä tosiaan yhdistyisi taloudellisuus sekä terveellisyys. Kiitos paljon tästä vinkistä, innostuin niin että selvitän sitä tarkemmin.
   Kiitos samoin sinulle ja toivotaan terveyttä tänä ikävänä tautien aikana!

 7. Annukka

  Aivan ihanat, kauniit kuvat jälleen kerran Maarit! Samoin teksti, joka on kiihkotonta omiin kokemuksiin perustuvaa ja samalla täyttä tärkeää (ja vakavaakin asiaa).

  Itselläni on matala kolesteroli (4,2), mutta sen sijaan maksa-arvot mystisesti koholla :(. Epäreilulta tuntuu meidän molempien puolesta, kun suht samanlaista terveiden valintojen kultaista keskitietä kuljetaan.

  Mutta siis, aiheena on kolesteroli, eikä maksa, joten hyppään tästä takaisin tekstisi vinkkeihin ihan sillä mielellä, että miehellä todettiin taannoin (kun pakotin verikokeisiin) kohonnut kolesteroli. En muista tarkkaan mikä se oli (mielikuvissa on peräti 5,8), mutta se mikä itseäni harmitti, oli lääkärin vähättelevä asenne tyyliin “Ei tämmöisestä noususta vielä tarvi välittää, kun ei ole tämän korkeampi”. Mieluummin olisin toivonut, että olisi sanonut jämptisti, että tähän kannattaa omilla valinnoilla nyt puuttua, ettei nouse enempää eikä tarvi mennä lääkitykseen asti. Ja mielellään vielä antanut vinkkejä siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle. No, se oli kyllä itselleni aika selvää, kun miehen lempi”ruokia” oli lenkkimakkara, juusto ja rasvainen Balkan (yäk). Ne kaikki heivasin jääkaapista ensimmäisenä, kun olin ensin näyttänyt tuoteselosteista vaikkapa sen Balkanin ja oman kalkkunaleikkeen rasvaprosenttien eron. Pojalle kerroin, että “Nyt lähti jääkaapista iskän makkaralenkit”, johon poika totesi, että “Jaahas, ei tainnu jäädä jäljelle kuin juoksulenkki” :).

  Mies oli oma-aloitteisesti ostanut Keiju alentajaa (oli halunnut valita kotimaisen, josta sai kotona lisäpisteitä) ja itse aloin itseasiassa sinun aiemmasta vinkistä innostuneena ostaa hummusta. Lidlissä on hyvää, mutta mies levittää sitä niin paksulti, että pikku purkki ei kauaa kestä, joten sitä pitää ostaa tämän tästä. Tuota piparjuurta voisi tosiaan vaihteeksi kokeilla leivällä, sitä en ole koskaan testannut. Kuulostaa kivan raikkaalta, kun kyllästyttää itseäkin se ikuinen Oivariini tai joku, mitä itse leivälleni ohuesti laitan. Ja joka on hiipinyt takaisin myös miehen leiville, pitääkin muistaa korjata asia.

  Pellavansiemenrouhetta käytän itse päivittäin ja joskus taannoin ostin myös pellavansiemenöljyä, jonka kolesterolia alentavasta vaikutuksesta luin vasta myöhemmin sen jälkeen ja olen “määrännyt” miehen ottamaan sitä lusikallisen joka päivä. Tekee kyllä mitä sanon, mutta aika vahdittava tapaus on :). Me kun syödään kumpikin enimmäkseen tahoillamme arkisin ja kotonakin eri aikoihin johtuen erilaisista työ- ja harrastusrytmeistä, mutta viikonloppuisin olisi kyllä kiva taas alkaa panostaa siihen yhteiseen ruuanlaittoon ja syömiseen, joka teillä on tapana. Ja nimenomaan juuri noin kuinka sinäkin sanot. Ensin mietitään kasvikset ja sitten muu siihen kylkeen. Huomaan, että itsellä meinaa proteiinit jäädä päivänmittaan liian vähiin ja se tuntuu vähän jatkuvana näläntunteena.

  Kirjoitan varmasti itse tässä joskus omakohtaisia terveysjuttuja liittyen niihin maksa-arvoihin, mutta myös järkyttävästi kohonneeseen rasvaprosenttiin, joka sekin tuntuu epäreilulta, kun kuitenkin harrastan liikuntaa, syön terveesti ja olen normaalipainoinen. Ihmeellinen on ihmisen elämä ja pelottavaa jotenkin on se, että vaikka olo on kuinka hyvä, sitä ei silti välttämättä tiedä kaikkea mitä sisällä tapahtuu. Omatkin arvojen nousuni tuli ilmi ihan sattumalta terveystarkastuksessa ja koitan ajatella niin, että hyvä että tuli, vaikka säikäyttikin.

  Nyt venyy taas tämä vastaus niinkuin aina, mutta asia on tärkeä.

  Pikaista paranemista teille, on vähintäänkin tylsää olla kipeänä <3

  1. Maarit

   Hyvä että teillä piisaa naurua ja vitsiä vakavammankin asian äärellä 🙂 Itselläni on myös mielikuva että lääkäri olisi ollut vähän samoilla linjoilla mitä miehellesi oli sanottu, mutta olen sellainen kuuliainen tyyppi että otin heti vaarin asioista ja aloin miettimään ruokavaliota. Siihen on vaikuttanut kyllä vahvasti myös se, että mies on tarkka syömisistään ja oli siinä mielessä helppo tehdä pysyviä korjausliikkeitä.
   Hummus on ehkä parasta, mitä olemme keksineet laittaa leivälle – se maistuu hyvältä ja sopii kasvisten kanssa hirmu hyvin. Sitä muuten on todella helppo tehdä itsekin. Monitoimikoneeseen vaan kikherneet ja mausteet; sen jälkeen maistamista ja maustamista. Ja vinkkinä aurinkokuivatut tomaatit sekaan… Ei ole tullut itsekään tehtyä aikoihin, kun Lidlin versio on niin hyvää.
   Tuolla jäljempänä on hyvä kommentti Oatlyn levitteestä, että siinä on kookosöljyä jota ei suositella. En ollut niin tarkkaan lukenut ainesosaluetteloa, joten olen todella kiitollinen että se tuli näin esiin. Ohuelti toki voi sitäkin laittaa (kuten muutenkin) kun piparjuuri mielestäni kaipaa ‘kaveria’.
   Sisäisesti nautittuna myös camelina-öljy on kuulemma erinomainen kolesterolin suhteen. Olen tiennyt sen kauan mutta nyt taas osui silmiin artikkeli, jossa sitä suositeltiin. Ja nyt on sitäkin jääkaapissa!
   Hyvät proteiinit on se juttu, joka omaakin mieltä askarruttaa ja on kuulemma meillä aikuisemmilla sekä etenkin vanhuksilla yksi suuri ongelma – miten saada sitä riittävästi päivittäin. Jos olisi oikein viitseliäs, voisi paistaa marinoitua broileria isomman satsin ja siivuta loppufileet leikkeleeksi jääkaappiin. Tein näin välillä, mutta on taas jäänyt.

   Tämän jutun kirjoittaminen on ollut hieno juttu sen lisäksi että on herättänyt kivasti keskustelua ja on tullut taas itsekin ajateltua näitä asioita, kun tuppaa unohtumaan.
   Ja kirjoita ihmeessä aiheesta, tämä on niin kiinnostavaa ja lähellä sydäntä kirjaimellisesti.

   Kiitos, ollaan jo hyvässä kunnossa ja katse kohti valoisampia aikoja! <3

 8. Tiina

  Kiitos taas loistavasta postauksesta! Sain tästä täydellistä vertaistukea. Satuin tämän lukemaan niin sopivaan hetkeen, koska minulla ensimmäistä kertaa ikinä kolesteroliarvo on koholla. Ensiksi meinasi iskeä paniikki, etteihän se voi olla totta. Minulla, joka olen suht normimitoissa, liikun ja syön terveellisesti. Voihan tämä ikäkin alkaa tekemään tällaisia tepposia. Katsotaan nyt vielä, mitä lekuri sanoo. Alkuhämmenyksestä selvittyäni, ajattelin, etten nyt vaivu mihinkään epätoivoon, vaan just jakamillasi vinkeillä kokeilen saanko muutosta aikaiseksi. Lukuni ei ole mikään huolestuttavan korkea.

  Pikaista paranemista ja aurinkoista talvipäiviä toivotellen!

  1. Maarit

   Kiitos Tiina, tosi kiva kuulla <3
   En ole tosiaan mitenkään taustoiltani asiantuntija tämän asian suhteen vaan puhtaasti kiinnostunut terveydellisyyden kantilta ja omasta tilanteestani johtuen. Jos luet näitä tänne tulleita kommentteja, siellä on erinomaisia näkökulmia ja lisätietoa siitä, miten vakavasti tämä kolesteroliasia on silti otettava - tämä oli siis itsellekin silmiä avaava asia.
   Se myöskin tein, että aloin mittaamaan itse verenpainettani säännöllisesti koska sekin on yksi indikaattori.
   Hyvä että menet lekuriin vielä keskustelemaan, silloin on aina turvallisemmalla tiellä. Ja onneksi arvosi ei ole kovin korkea 🙂

   Kiitos, ollaan jo ihan hyvässä hapessa - kohti valoa mennään!

 9. Aulikki

  Voi rakkaat naiset, kannattaa olla tarkkana näiden kohonneiden kolesteroliarvojen kanssa. Itse hoidin kohonneita arvoja ruokavaliolla ja onnistuinkin alentamaan kolesterolin 5,6. Mutta LDL eli huono kolesteroli oli kuitenkin turhan koholla. Olen normaalipainoinen, harrastan liikuntaa ja syön terveellisesti. Söin noin kahdeksan vuotta vaihdevuosivaivoihin estrogeenia, jonka pitäsi antaa suojaa myös sydäntauteja vastaan. Sukurasitusta löytyy. Nuoren lääkärin kehoituksesta aloitin viimein lääkkeet.
  Parin kuukauden jälkeen alkoivat epämääräiset oireet, rintaa puristi pari kertaa vähän levossa , lapojen välissä oli jatkuva jumi. Kävin puristuskohtausten jälkeen päivystyksessä sydänfilmissä joka oli normaali. Toisella kertaa sain kuitenkin lähetteen rasituskokeeseen, jonka tulos oli, että olen erittäin hyvä kuntoinen mutta filmin lopussa oli jotain kummallista, jota lääkäri ei osannut tulkita, joten sain ajan varjoainekuvaukseen. Sieltähän se syyllinen löytyi, suoni tukossa ja samalla reissulla tehtiin pallolaajennus. Lähdin kotiin tyrmistyneenä sepelvaltimotauti diagnoosin kanssa.

  Olen tämän jälkeen kertonut kaikille mahdollisille naisille, että olkaa tarkkana epämääräisten oireiden kanssa ja aloittakaa ajoissa lääkitys jos yhtään kolesteroliarvot nousevat terveistä elintavoista huolimatta. Jos saisin kelata aikaa takaisin, olisin aloittanut lääkkeet vuosia aikaisemmin.

  1. Maarit

   Suurkiitos Aulikki tästä viestistäsi!
   On totta, että liian huolettomasti ei voi elellä vaikka oilisin saanut arvojaan alaspäin, niin salakavala voi sepelvaltimotauti olla. Ja juuri se, että naisilla oireet voivat olla mitä kummallisimmat ja moninaisemmat miehiin verrattuna. Se onkin niin pelottavaa, kuten sinunkin tapauksesi osoittaa, että se ei edes näy heti sydänfilmissä. Onneksi toisella kerralla oltiin tarkkoja ja pääsit varjoainekuvaukseen ja sen myötä hoitoon.

   Tämä oli erinomainen muistutus ja todella tärkeän asian nosto, joten vielä kerran kiitos että otit tämän esille.
   Toivotan sinulle mukavaa ja valoisaa vuoden alkua!

 10. Tiia

  Tätä taas luen miehelle täällä. Itsellä kun ei kolesteroli ongelmia ole vielä, niin toki kiva, että voi syödä juustoa mielin määrin jne, mutta kyllä se näkyy myös vartalon muodossa.

  Upea ja kattava postaus Maarit. Sydämellistä viikonloppua. <3

  1. Maarit

   Ihana kuulla ja terkkuja kotiin! <3
   Vaikka pitää varoa tiettyjä niin joskus herkuttelen juustolla, eilen just tein kukkakaalipizzaa, johon laitoin auranokareita päälle - jestas että oli hyvää!

   Ihanaa tiistaita Tiia! <3

 11. Tuija

  Maarit, ruokailutottumuksenne vaikuttavat sopusointuisilta. 😉 Kiitos kauralevitevinkin. Täytyykin kokeilla makua. Hummus on herkullista ja piparjuuritahnaa käytän aina, jos meinaa röörit mennä tukkoon. Pitäisi käydä mittauttamassa omat veriarvot ihan mielenkiinnosta, koska vieläkin elokuisen k:n jälkeen väsyttää ihan hirveästi. Lomalla olen nukkunut pitkiä yöunia, koska se on ollut mahdollista. Arkiaamuisin kello soi ennen kuutta niin nyt on ollut ylellistä nauttia hitaista aamuista. On samalla tullut kunnon 12 tunnin paasto. Ihailen suunnitelmallisuuttasi, josta koetan ottaa oppia. Periaatteessa ruokavalioni kala-kasvispainotteisena on kunnossa, mutta aina voi viilata paremmaksi. Toivottavasti sinun vointisi kohenee pian ja pääset nauttimaan tammikuisista ulkoilusäistä! Tammikuisin terveisin Tuija

  1. Maarit

   Olen huomannut saman k:n jälkeen, vaikka muuten alan olla jo kunnossa myös sen jälkeen tulleesta takapakista, väsymys on todella outoa. Iän myötä olen tullut herkemmäksi oireiden ja vaivojen kanssa (koska kyllä ne vaan lisääntyvät), ja verikoepaketti on mielestäni yksi parhaita keinoja pitää itsensä suunnilleen kartalla missä mennään. Toivottavasti työvuosi on lähtenyt kivasti käyntiin ja pääset myös lepäämään riittävästi ja toipumaan k:sta lopullisesti 🙂
   Mukavaa tammikuuta!

 12. Pirkko Kuisma

  Minulla on myöskin seurattu kohonneita kolesteroliarvoja, jotka olen saanut pidettyä kohtuullisina. Syksyllä luin lehdestä (HS)otsikon -Öljystä apua kolesterolipulmaan. Siinä ravitsemustieteen professori Ursula Schwab kirjoitti tutkimuksesta , jossa Camelina öljyn on todettu alentavan kolesteriarvoja merkittävästi.Etenkin huonon LDL- kolesterolin pitoisuudet laskivat huomattavasti. Itse olen käyttänyt Camelina öljyä aamulla ruokalusikallisen verran tuoremehuun, ei maistu miltään.Kotimainen tuote. Leivälle käytän Alentajaa . Joskus Keiju- kauraa kaurajuoman ja kasviöljyn yhdistelmä, joka käy erinomaisesti myöskin ruuanlaittoon ja leivontaan. Seuraan punaista sydänmerkkiä valinnoissani. Tärkeistä asioista kirjoitat Maarit, kiitos!

  1. Maarit

   Hei Pirkko ja kiitos hyvästä kommentistasi.
   Luin itsekin tuosta öljystä ja nyt vielä oli joko HyväTerveys tai Kotilääkärissä samasta aiheesta eli öljyistä/kolesteroli. Säilytän öljyä jääkaapissa ja otan siitä lusikallisen suoraan, ei tosiaankaan maistu miltään – ja aina voi tosiaan laittaa jonkun sekaan. Hyviä vinkkejä jaoit – lämmin kiitos näistä 🙂

   Jatketaan terveellisellä linjalla – mukavaa tammikuuta sinulle!

 13. Leena

  Voi että minua harmittaa tuo Kauralevitteen aineosaluettelo. Rasvasta lähes puolet on tyydyttynytta eli kovaa rasvaa (Kookosrasvaa ja kovetettua rapsiöljyä).Kuluttajan on sitä vaikea ymmärtää kun mainostetaan “kasvistuotteena”. Olisin innolla ottanut sen uudeksi levitteeksi, mutta jatkampa Benecolilla.

  1. Maarit

   Voi että, niin minuakin! Ja tiedätkö, etten ole itse osannut kiinnittää siihen huomiota – joten lämmin kiitos että olit tarkkana ja että jaoit tämän tiedon tännekin. Harmittaa kyllä kovasti!

   Valoisaa tammikuuta sinulle ja kivaa kevään odotusta!

 14. Leena

  Hei taas! Olen niin monasti törmännyt tähän “kompaan” ja vasta kotona suurennuslasilla tekstiä tiiraten totuus on paljastunut! Pari vuotta sitten ilahduin suuresti vispautuvasta kaurakermasta.Mikä ihananpaa kuin mansikat ja terveellinen kasvistuote ilman maitorasvoja!! Ihana oli kakku, mutta totuus kermasta valkeni—- rasvana olikin tyydyttynyt palmu tai kookosrasva😔 Ja metukasta–‘ itse hillitsen himoni syömällä “Ohuen ohut kalkkunameetvustiviipaleita” niissä tyydyttynyttä rasvaa vain 2, 7 g!! No tämä sellaista salapoliisihommaa, välillä jaksaa välillä ei. Mutta yritetään pitää sydämmistämme ja suonistamme huolta👍Aurinkoista kevättä ja terveyttä💛

  1. Pirkko

   Hei vielä. Kolesteroli keskusteluun haluaisin vielä lisätä, tai kommentoida tätä kauralevitettä. Keiju Kaura on rypsiöljymargariini 60. Se on kaurajuoman ja kasviöljyn yhdistelmästä syntynyt palmuöljytön levite. Ei sisällä kovaarasvaa. Siinä on sydänmerkki, joka takaa rasvan laadun. Vegaaninen tuote. Niinkuin huomataan,niin kovasti aihe on tärkeä ja herättää keskustelua. Toivotaan kauniita ja valoisia talvipäiviä !

   1. Maarit

    Hei Pirkko! Huomasin tosiaan kaupassa tuon Keiju Kauran, mutta jätin sen vielä ostamatta ihan sen vuoksi, että olen siirtynyt hummukseen enkä käytä oikeastaan ollenkaan muuta levitettä. Voita sen sijaan on kaapissa sitä päivää varten, kun on tuoretta ruisleipää – joskus pitää nauttia siitäkin <3
    Kiitos samoin sinulle, tänään onkin ihanan valoisa aamu todella pitkästä aikaa!

  2. Maarit

   Moikka Leena! Havaitsin just pari päivää sitten tämän saman asian kaurakermasta – hoksasin sinun vinkistäsi tarkistella näitä kaurajuttuja tarkemmin, joten vieläkin iso kiitos vinkistäsi! Ja kalkkunametukkaa pitää kokeilla myös…
   Mietin myös uutta Keijua, joka on kaura+rypsiöljylevitettä, mutta sitten ajattelin että jatkan vain Lidlin hummuksella (tarkistin että siinä on 1,8 % tyydyttynyttä rasvaa) koska en käytä levitettä. Niistä muuten aivan ihana on aurinkokuivattu tomaatti-versio.
   Tänään on pitkästä aikaa aurinkoinen aamu – nautiaan siitä! <3

   1. Maarit

    Puolivuotta sitten mun kokonais kolesteroli oli 5.7 ja LDL 5.2.
    Itse en varsinaisesti poistanut ruokavaliosta mitään, mutta muutin asioita. Eli voin syödä satunnaisesti “huonompiakin” juttuja, kunhan päivittäisen syömisen kanssa olen tarkempi.
    Ennen söin mitä sattuu ja söin silloin kun muisti tai oli nälkä.
    Tutkimustulosten jälkeen huolestuin ja aloinkin syömään lautasmallin mukaan ja 3 tunnin välein ja valitsemaan niitä parempia vaihtoehtoja.
    Muutin leivälle leikkeleet kalkkunaksi ja suosin lihoista kanaa ja ylipäätä vähärasvaisia lihoja, vähensin punaisen lihan syöntiä. Kauraleipää olen tykännyt syödä muutenkin, mutta nyt etenkin suosin sitä.
    Sitten ehkä se isoin muutos, aloin syömään aamu- ja iltapalana kaurapuuroa marjoilla ja tuorepuuroa kaurasta tehtynä. Tutkimusten mukaan kauran beetaglukaanin on todettu alentavan LDL-kolesterolia.
    Nyt mun arvot on, kokonaiskolesteroli 4.7 ja LDL 3.6.
    Silloin kun mulla todettiin kohonnut kolesteroli, mulle suositeltiin alentajia ja kaikki olis pitänyt vaihtaa rasvattomaan. Päätin omalla kohdallani tehdä pienen “kokeen”. Eli en lähtenyt käyttämään alentajia, enkä alkanut kaikkea vaihtamaan rasvattomaan. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota rasvan laatuun, kuin että sitä pitää minään mörkönä. Tuorepuurossa käytän Kreikkalaista yogurttia rasvattomana ja siihen se rasvattomuus onkin jäänyt. Salaatin sekaan lorautan oliiviöljyä. Edelleen käytä normaalia margariinia ja juustoa leivällä, nyt laitan leivälle 1 siivun juustoa kun ennen laitoin 2 siivua, sekä edelleen käytän kevyt maitoa. Oon pyrkinyt helppoihin muutoksiin ja se riitti, kolesteroliarvot on tipahtanu 6 kuukaudessa.

    1. Maarit

     Kiitos kaima paljon kommentistasi! Oli erittäin kannustavaa ja kiinnostavaa kuulla tarinasi ja miten olet onnistunut myös ruokavaliota tarkistamalla saamaan kolesteroliarvot alaspäin noin hyvin. Tämä oli myös itselle kannustavaa! Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että iso kuva eli se mitä ja miten päivittäin syö, on tärkeää. Silloin voi hyvällä omalla tunnolla herkutellakin välillä.
     Kauran määrää voisin itsekin lisätä, sillä syön pelkästään täysjyväruisleipää, mutta rutiiniin voisi hyvin ottaa lisäksi kauraleivän. Ja kaurapuuro on monessa muodossa todella hyvää, tuorepuuro monipuolinen herkku ja sen voisin itsekin lisätä vaikkapa välipalaksi korvaamaan kahvi+leipää, johon helposti sorrun kahvinystävänä.
     Rasvan laadusta kirjoitetaan paljon ja jopa suositellaan syömään sitä sopivasti ja oikeanlaatuisena. Olen vuoden alusta lähtien syönyt päivittäin ruokalusikallisen camelina-öljyä, kun luin sen erinomaisesta rasvakoostumuksesta. Teetkö tuorepuuron kreikkalaiseen jogurttipohjaan vai käytätkö sitä ‘lisänä’ puurossa? Tämä oli hyvä vinkki myös.
     Kuten lopussa toteat, helpot muutokset on se juttu. Siitä puhun aina itsekin, tämä ei ole mikään erityinen kuuri vaan tapa syödä terveellisesti, joka auttaa myös kolesterolin kurissa pitämisessä.
     Olipa kiva lukea, kiitos vielä sinulle ja jatketaan samalla tiellä!

Leave a Reply