Peikonlehden jakaminen on helppoa ja onnistuu lähes pomminvarmasti. Se on myös helppohoitonen kasvi, joka varsin niukalla mutta säännöllisellä hoidolla kasvaa ja rehottaa. Jopa niin, että se alkaa vähitellen kallistumaan toispuoleiseksi ellei sitä huomaa käännellä valon mukaan. Pitkät ilmajuuret kasvavat huikeiksi lonkeroiksi ja viistävät maata pitkin. Tästä syystä peikonlehden jakaminen ja siistiminen on lähes välttämätöntä.
Kirjoitin tämän jutun muutamia vuosia sitten ja se on edelleen top-suosituimpien eli luetuimpien joukossa. Nyt onkin aika laittaa se tänne uudelleen, koska peikonlehden jakaminen on aina ajankohtaista!
Arkistostani löytyy toinenkin postaus peikonlehden kasvatuksesta ja löytyy täältä Peikonlehden kevätistutus.

Istutin sen heti ensimmäisenä keväänä altakasteluruukkuun, jossa on helppo seurata sen kosteusmäärää ja huolehtia myös kastelusta vaivattomammin. Nuoren peikonlehden lehdet ovat vaalean vihreät ja muodoltaan tasaiset.
Se kasvoi parissa vuodessa hurjasti, lehtien muoto sai iäkkäämmälle peikonlehdelle ominaiset kunnon ‘sormet’ ja uusia lehtivarsia kasvoi lähes silmissä. Olen istuttanut sen uudelleen entistä suurempaan ruukkuun ja laitoin vahvat tukikepit saadakseni sen pysymään paremmin ruodussa. Se olikin varsin haastavaa, sillä isolehtiset oksat painavat paljon ja se kasvoi himpun toispuoleiseksi.
Lannoitan kasvuaikana viherkasveja joka kastelukerralla, mutta talviaikana silloin tällöin (muistaessani).


Olen leikannut ja jakanut tätä peikonlehteä jo kaksi kertaa, juurruttanut ja istuttanut niistä uudet viherkasvit. Vaikka sanotaan, että paras aika jakamiseen on kevät ja kesä, tein toisen jakamisen syksyaikaan ja se toimi ihan hyvin, kasvi rehotti entistä komeampana.
Näin peikonlehden jakaminen tapahtuu:
Leikkaa oksa poikki terävällä veitsellä vahvasta oksan taitekohdasta ns nivelestä. Ota sellainen oksa, missä on muutama lehtivarsi mukana – eli ikäänkuin sivurunko. Pelkät lehtivarret eivät juurru – mutta ne ovat sellaisenaan kauniita maljakossa ja kestävät yllättävänkin pitkään.
Laita koko leikattu varsi maljakkoon ja vaihda vettä noin kerran viikossa. Juuret alkavat kasvaa noin kolmessa viikossa. Kasvattelin juuret alakuvan mustassa keraamisessa ruukussa ja laitoin sen kuvausta varten kirkkaaseen maljakkoon. Siitä näkyy miten hulppeat juuret ovat! Pistokkaan voi istuttaa myös suoraan multaan ilman juurrutusta, mutta silloin pitää huolehtia hyvin mullan kosteudesta; maljakkojuurrutus sopii itselleni paremmin.
Kun juuret ovat noin hyvällä mallilla, se voidaan istuttaa ruukkuun ja sille kannattaa laittaa heti alkuvaiheessa tukikeppi, koska niitä voi olla haastava saada myöhemmin siististi.


Jakaminen on varsin yksinkertaista ja näin saakin edullisesti uusia viherkasveja. Tämän pistokkaan lehtien pituus on noin 40 cm ja se on jo valmiiksi rehevän ja näyttävän näköinen. Nyt pitää miettiä vielä emokasvin siistimistä ja suurin probleema on saada vielä paksummat tukikepit ujutettua multaan niin että saan sen kasvamaan leviämisen sijaan korkeutta.
Iso peikonlehteni, jonka kasvatin alkukuvan poikasesta, kuoli vuosi sitten. Syynä oli varmasti huono hoito eli se pääsi kuivumaan vaikka oli altakasteluruukussa. Meillä oli mökkiprojekti meneillään eikä jäänyt aikaa edes kukille sinä aikana.
Oletko sinä onnistunut juurruttamaan peikonlehtiä ja miten se sujui?
Maarit
Tuuli - Lumo Lifestyle
Peikonlehteä en ole juurruttanut, mutta tällä hekellä pon emenossa värinokkosten juurrutus. Vein Parvekkeella kesällä olleet värinokkoset anoppilan lasiverannalle talvehtimaan ja napsin niistä oksia vesilasiin juurtumaan. Hyvin näyttävät juuret kasvavan, kohta voin istutella niitä.
Annukka
Mullakin on olkkarissa ilahduttavan hyvävointinen peikonlehti, joka puskee uutta vihreää, muttei ole vielä noin mahtava kuin sinulla. Olen kuitenkin päättänyt, että jos se vielä kovasti kasvaa niinkuin toivon, palaan tänne lukemaan jakamisohjeet.
Mulla oli taannoin useamman vuoden tarkoituksellinen viherkasviton kausi. En enää muista miksi, mutta ehkä syynä oli “rönsylilja simpukka-amppelissa”-tyyppisiä muistikuvia 80-luvulta, eikä se oikein enää napannut. Tai sitten en vaan yksinkertaisesti saanut vihreitä pysymään hengissä niin hyvin kuin olisin halunnut.
Sittemmin päätin kehittää viherpeukaloani ja nyt on niin hyvä mieli, kun tälläkin hetkellä tässä vintin toimistopöydän ääressä istuessani ympärillä on paljon hyvinvoivaa vihreää. Kasvit tuntuvat viihtyvän parhaiten täällä missä on muita huoneita viileämpää.
Teillä on olkkarissa ihanan paljon valoa, josta saa nauttia niin ihmiset kuin kasvit <3