Peikonlehden jakaminen on helppoa ja onnistuu lähes pomminvarmasti. Se on myös helppohoitonen kasvi, joka varsin niukalla mutta säännöllisellä hoidolla kasvaa ja rehottaa. Jopa niin, että se alkaa vähitellen kallistumaan toispuoleiseksi ellei sitä huomaa käännellä valon mukaan. Pitkät ilmajuuret kasvavat huikeiksi lonkeroiksi ja viistävät maata pitkin. Tästä syystä peikonlehden jakaminen ja siistiminen on lähes välttämätöntä.
Kirjoitin tämän jutun muutamia vuosia sitten ja se on edelleen top-postausten eli luetuimpien joukossa. Nyt onkin aika laittaa se tänne uudelleen päivitettynä, vaikka tammikuu on vasta puolessa välissä, koska peikonlehden jakaminen on aina ajankohtaista! Ja ennen uutta kasvukautta pitää vaihtaa mullat ja tarkistaa onko tarvetta isommalle ruukulle.
Arkistostani löytyy muitakin postauksia peikonlehden kasvatuksesta ja esimerkiksi yksi löytyy täältä Peikonlehden kevätistutus.
Istutin peikonlehden heti ensimmäisenä keväänä altakasteluruukkuun, jossa on helppo seurata sen kosteusmäärää ja huolehtia myös kastelusta vaivattomammin. Nuoren peikonlehden lehdet ovat vaalean vihreät ja muodoltaan tasaiset.
Se kasvoi parissa vuodessa hurjasti, lehtien muoto sai iäkkäämmälle peikonlehdelle ominaiset kunnon ‘sormet’ ja uusia lehtivarsia kasvoi lähes silmissä. Olen istuttanut sen uudelleen entistä suurempaan ruukkuun ja laitoin vahvat tukikepit saadakseni sen pysymään paremmin ruodussa. Se olikin varsin haastavaa, sillä isolehtiset oksat painavat paljon ja se kasvoi himpun toispuoleiseksi.
Olen leikannut ja jakanut tätä peikonlehteä jo kaksi kertaa, juurruttanut ja istuttanut niistä uudet viherkasvit. Vaikka sanotaan, että paras aika jakamiseen on kevät ja kesä, tein toisen jakamisen syksyaikaan ja se toimi ihan hyvin, kasvi rehotti entistä komeampana.
Näin peikonlehti jaetaan
Leikkaa oksa poikki terävällä veitsellä vahvasta oksan taitekohdan ns nivelen alapuolelta. Ota sellainen oksa, missä on muutama lehtivarsi mukana – eli ikäänkuin sivurunko. Pelkät yksittäiset lehtivarret eivät juurru – mutta ne ovat sellaisenaan kauniita maljakossa ja kestävät yllättävänkin pitkään.
Laita koko leikattu varsi maljakkoon ja vaihda vettä noin kerran viikossa. Juuret alkavat kasvaa noin kolmessa viikossa. Kasvattelin juuret alakuvan mustassa keraamisessa ruukussa ja laitoin sen kuvausta varten kirkkaaseen maljakkoon. Siitä näkyy miten hulppeat juuret ovat! Pistokkaan voi istuttaa myös suoraan multaan ilman juurrutusta, mutta silloin pitää huolehtia hyvin mullan kosteudesta; maljakkojuurrutus sopii itselleni paremmin.
Kun juuret ovat noin hyvällä mallilla (alakuva), se voidaan istuttaa ruukkuun ja sille kannattaa laittaa heti alkuvaiheessa tukikeppi, koska niitä voi olla haastava saada myöhemmin siististi.
Jakaminen on varsin yksinkertaista ja näin saakin edullisesti uusia viherkasveja. Tämän pistokkaan lehtien pituus on noin 40 cm ja se on jo valmiiksi rehevän ja näyttävän näköinen. Nyt pitää miettiä vielä emokasvin siistimistä ja suurin probleema on saada vielä paksummat tukikepit ujutettua multaan niin että saan sen kasvamaan leviämisen sijaan korkeutta.
Peikonlehden hoitaminen on helppoa
Iso peikonlehteni, jonka kasvatin alkukuvan poikasesta, kuoli pari vuotta sitten. Syynä oli varmasti huono hoito eli se pääsi kuivumaan vaikka oli altakasteluruukussa. Meillä oli mökkiprojekti meneillään eikä jäänyt aikaa (edes) kukille sinä aikana.
Lannoitan kasvuaikana viherkasveja joka kastelukerralla ihan marketeista saatavalla kasviravinteella, mutta myös talviaikana silloin tällöin, aika sattumanvaraisesti.
Ilmajuuria ei saisi katkaista vaikka ne ovat aika rujon näköisiä rönsyjä. Peikonlehti tarvitsee myös valoa kasvaakseen ja kukoistaakseen.
Ja vielä yksi huomio: meillä on allergiaperhe ja yllättävän monista kasveista on jouduttu luopumaan sen vuoksi. Peikonlehti on näistä isoista ainoa, joka ei ole aiheuttanut oireita.
Oletko sinä onnistunut juurruttamaan peikonlehtiä ja miten se sujui?
Maarit
Jonna
Hei! Ostin torista kaksi lehteä omaavan albro pistokkaan. Juuret heikosti lähtivät kasvuun mutta tuikkasin multaan, altakasteluruukkuun. Nyt on kuudes lehti tulossa ja syksyllä -23 ostin siis sen. Mitä teen osittain ruskettuneelle lehdelle?
Maarit
Moikka! Piti ensin tarkistaa mikä on albro, mutta taitaa olla vain joku lajike… Olen itse juurruttanut aina maljakossa muutaman viikon ja se kestää aikansa ennen kuin ne lähtevät kasvuun – ensin ilmaantuu pieniä vaaleita silmun näköisiä juuri ja pitää malttaa vain odottaa.
Mikäli tiedän niin ruskeat laikut tulevat kuivuudesta, koska peikonlehti kaipaa kosteutta – muttei liikaa. Jos on kuiva huoneilma, suihkuttelua lisäksi. Multa ei saa olla läpimärkää, sillä juuret homehtuu silloin ja näin meille kävi kun poika hoiteli erään lomamme ajan ja kasteli sen likomäräksi, mihin se kuoli. Eli kokeile sormella, että multa on nahkeaa ja anna hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Olen itse leikannut pois yksittäiset ruskistuneet lehdet.
Nyt on yhdestä muuttunut lähes kaikki lehdet ruskeiksi ja joudun heittämään sen pois, kunhan otan pari vartta ensin juurtumaan.
Laura
Mua kiinnostaa myös, miten toimia osittain surkettuneiden lehtien kanssa. Tuntuu etten osaa kastella kukkaa oikein, joko lehdet kuivuu tai sitten muuttuu keltaisiksi 🥺
Uuden juurruttaminen ei myöskään onnistunu, kukka kellastui vesilasissa ajan myötä, eikä uusia juuria syntynyt.
Maarit
Vastasinkin tuohon edelliseen aika perinpohjaisesti, toivottavasti auttaa sinuakin 🙂
Olitko leikannut sen jutussa olevan kuvan mukaisesti ‘nivel- tai liitoskohdan’ alapuolelta? Silloin ne kyllä lähes poikkeuksetta lähtevät kasvattamaan juuria. Veden vaihtaminen on myös oleellista viikon-kahden välein, sillä vesihän alkaa aina muodostamaan bakteereita, jos se ei ole liikkeessä…
Toivottavasti onnistuu seuraavalla kerralla!
Outi
Moikka!
Ostin peikonlehden kolme vuotta sitten. Nyt minulla kolme isoa peikkoa. Olenottanut mullan vaihdon yhteydessä juuripaakun ja. irroittanut sen emokukasta. Aina onnistunut kasvuun lähtö.
Nyt pitää mullan vaihdon yhteydessä taas jakaa koska ovat niin suuria ja painavia.
Mitä teenkun koko asunto on peikkoja täynnä?
Maarit
Moikka! Hyvä idea ja kiva että jaoit sen täälläkin – en ole itsekään jakanut sitä koskaan juuripaakusta ja hyvä että se onnistuu niinkin.
Ystävänpäivä tulossa, mitä jos yllättäisit ystäväsi peikolla 😉