Ei liene yllätys että rakastan ruokaa. En silti välitä liian monimutkaisista ja konstikkaista kokkailuista, ja nykyään yhä useammin katseeni osuu helppotekoisiin resepteihin. Olen oppinut tunnistamaan niistä jo aika hyvin ne elementit, joiden tiedän tuovan vastustamattoman maun. Varmasti meillä grillataan ja savustetaan, mutta silti lisukkeet ovat isossa roolissa.
Juhannukseen on aikaa vajaat pari viikkoa ja ensimmäiset ajatukset tarjoiluista on jo kirjattu ylös. Ja tähän heti yksi vinkki puhelimeen, tee kansio ‘juhannus’ valokuvagalleriaan, niin voit tallentaa sinne kuvakaappauksia resepteistä tai mistä vaan, mitä pitää muistaa. Olen kirjoittanut ohjeenkin miten kansio tehdään Enemmän iloa puhelimesta.
Keräsin tähän juttuun ihanan jälkimarinadin reseptin kanalle sekä muutamia lisukeideoita. Näitä kaikkia olen tehnyt tänä keväänä kotona ja mökillä jo useita kertoja ja aion laittaa juhannuspöytäänkin. Fenkolisalaatti päätyi myös hampurilaisten väliin ja toimi niissä kivana maun raikastajana. Arvostan tilanpuutteen vuoksi myös sellaisia ohjeita, joiden raaka-aineet säilyvät kylmälaukussa täällä kaivossakin muutaman päivän. Myös se, että saa tehtyä herkullisia makuja edullisista raaka-aineista, on mieleeni. Ja kaikki, jotka voi valmistella jo edellisenä päivänä, on plussaa.
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20220606_144940_edit_1628115699884128-1024x806.jpg)
Olen kehittänyt kanalle maukkaan jälkimarinadin, joka käy hyvin grillatulle tai pannulla paistetulle kanalle. Myös wokkiin tulevaan kanaan olen lisännyt tätä ja että on ollut hyvää!
Teen siis näin: grillaa suolalla ja mustapippurilla maustettu kana. Laita ne folioon ja kaada päälle marinadia, anna tekeytyä muutamia minuutteja ja kääntele pari kertaa. Jos marinadia jää yli, laita se jääkaappiin ja käytä toisena päivänä loppuun.
KANAN AASIALAISHENKINEN MARINADI
1/2 dl hoisin-kastiketta
pari ruokalusikkaa soijakastiketta
loraus hunajaa
1/2 dl öljyä (oliivi tai rypsi)
Tee näin:
Maista kastiketta ja mausta sen mukaan. Jos kaipaat lisää suolaisutta, lisää soijaa. Samoin hunajan kanssa. Sekoita kaikki keskenään, öljy viimeiseksi ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/kesaruokaa-helppo-resepti--1024x766.jpg)
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/marinoitu-fenkoli-1024x774.jpg)
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/lisukkeet-kesaruoka-mokkiruoka-1024x768.jpg)
MARINOITU FENKOLI
(kaikki aineet ovat noin-määriä, maista ja mausta!)
1 keskikokoinen fenkoli ohuina siivuina
n 3 rkl omenaviinietikkaa
n 2 rkl sokeria
n 4 rkl öljyä
mustapippuria
Tee näin:
Sulata sokeri etikkaan esimerkiksi mikrossa, nopeasti.
Lisää pippuri ja öljy lorutellen vähitelle.
Sekoita kannellisessa purkissa fenkoliin ja ravistele välillä niin että neste imeytyy hyvin sekaan.
*********
Kun löysin keväällä paksun kreikkalaisen jogurtin, siitä tuli oitis monipuolinen kaveri keittiöömme. Salakis-kreikkalainen maustamaton jogurtti on laktoositon, rasvaton ja sisältää 13 % proteiinia. Se sopii mainiosti välipalan lisäksi myös tsatsikin valmistukseen. Kun teen pikaisesti valmistuvan version, lisään jogurtin sekaan ihan pieneksi pilkottua kurkkua ja valkosipulia, hipun suolaa sekä päälle oliiviöljy-raidat.
PIKATSATSIKI
Jogurttia, kurkkua, valkosipulia, suolaa ja oliiviöljyä.
Kaikki sekoitetaan keskenään, ja päälle vielä koristeeksi kurkkupaloja ja öljyä.
*********
Oikeaoppisesti marinoidun punasipulin ainekset pitäisi keittää, mutta teen itse sen usein näin. Siihen tulee kivasti etikan happamuus ja sokerin makeus, ja on mitä parhain lisuke kesäpöytään ja hamppareiden väliin.
MARINOITU PUNASIPULI
1 iso tai pari pientä sipulia ohueksi siivuttuna
loraus balsamicoa
reilu teelusikka ruskeaa sokeria
hippunen suolaa
Tee näin:
Sekoita kannellisessa rasiassa kaikki keskenään ja hölskyttele välillä. Anna tekeytyä hetken jääkaapissa.
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/kesalautanen-kasviksia-ja-marinoitu-kanan-paistileike-nopeaa-ruokaa-1024x747.jpg)
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/Hampurilainen-kesamokilla-marinoitu-fenkoli-1024x768.jpg)
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/savustettu-ahven-pikapasta-kesaaruokaa-mookilla-1024x767.jpg)
Pasta primaveran ohje oli keväisessä Glorian Ruoka ja Viinissä. Valmistin sitä edellisellä mökkireissulla ja siitä tuli heti suosikkimme, kun tekee mieli täyteläisempää pastaherkkua. Jos parsa-aika livahti ohi, tähän voi laittaa vaikkapa kukkakaalia tai muuta mieleistään. Ei se ole niin nuukaa.
PASTA PRIMAVERA
1 nippu vihreää parsaa
150 g sokeriherneitä
4 minisitruunaa
1 rs mascarponea (250 g)
1 dl pecorinojuustoa tai parmesaania raasteena
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl hienonnettua minttua
1/2 tl suolaa
Lisäksi:
pastaa
n 1 dl jompaa kumpaa juustoa raasteena
mustapippuria myllystä
Tee näin:
1. Napsauta parsoista päät pois ja pilko palasiksi, samoin herneet. Leikkaa minisitruunat viipaleiksi.
2. Keitä pasta, ja lisää kohdan 1 aineet viimeiseksi 1-2 minuutiksi sekaan.
3. Valmista kastike pastan kiehuessa. Notkista mascarpone, raasta juusto, pese sitruuna ja raasta sen kuori sekä purista tilkka mehua. Hienonna minttu. Sekoita kaikki mascarponen joukkoon.
4. Valuta pasta sekä kasvikset lävikössä, kumoa kattilaan takaisin ja lisää mascarponekastike heti joukkoon. Kääntele ja lisää pippuri ja loppu juustoraaste.
![](https://sopusointuja.com/wp-content/uploads/2023/06/kesaruoka-helppo-resepti-1024x825.jpg)
Ja lopuksi vielä helppo mökkisalaattiohje. Nopea salaatti syntyy eri salaatteja yhdistämällä (rucola, baby-pinaatti, mimis jne). Sekaan punasipulirenkaita, makeaa tomaattia ja Apetit Herbs and Spices -fetakuutioita. Usein lorautan sinne vain hitusen balsamicoa, koska juustosta tulee öljyä. Tämä syntyy vaivattomasti kuin itsekseen, kun muutenkin saattaa olla jo montaa sorttia työn alla. Kannattaa kokeilla myös mansikoiden lisäämistä…
Joko siellä on juhannuksen ruoat mietinnässä ja mitä herkkuja olette ajatelleet? Olisi kiva jos jakaisit jotain omia suosikkejasi meille muillekin 🙂
Maarit
Annukka
Fenkoli on mun suosikkeja ja taitaa olla jotain Kape Aihisen “Kaappaus keittiössä”- jakson perua se, että aika usein paahdan sitä öljytilkassa pannulla lisukkeeksi joko kanalle tai kalalle. Mutta nythän sitä voisi jo tehdä grillissäkin, eipä tullut mieleen, että nythän on kesä :D.
Tuota marinoitua fenkoliasi aion myös sopivan fiiliksen sattuessa kokeilla. Se kuulostaa hyvältä ja sopivan helpolta.
Kreikkalaista salaattia isoista kurkku- ja tomaattilohkoista, kalamata-oliiveista, punasipulista ja luomufetasta on tässä tullut tehtyä aika usein. Päälle loraus oliiviöljyä ja fetalohkojen pinnalle rouhaisu oreganoa, niin voi palata mielikuvissa matkaopasaikoihin Kreetalle :). (Kurkun pitää olla kuorittua, muuten ei toimi).
Mansikka- halloumisalaatti on myös ihanaa ja balsamico sopii siihen.
Juhannus vietetään perinteisesti Vierumäellä, jossa istutaan valmiisiin pöytiin, joiden suhteen siellä riittää valinnanvaraa. Useimmiten tulee ruokailtua seisovasta pöydästä, joissa on runsaat urheilijoita varten laaditut sortimentit edulliseen hintaan. Jää enemmän aikaa istuskella muuten vaan terassilla..
Ihanaa juhannuksen aikaa Maarit <3. Vielä ainakin näyttää siltä, että mitään ääripään kelejä ei ole luvassa, vaan just sellaista ihan parasta Suomen kesää.
Maarit
Me ollaan grillattu myös fenkolia mutta se kaipasi silloin jotain kastiketta tai marinadia, ja varmaan tästä syystä jäi muutamaksi kokeiluksi. Se on muuten hyvää ohuina siivuina myös greippi- tai appelsiinisalaatin kanssa.
Ja voih, tuo kreikkalainen salaatti – sitä söisin loputtomiin! Eikä pienet lohkot toimi, vaan kunnolliset!
Tuli mieleen mansikka-halloumisalaatista myös vesimeloni-feta-minttu -salaatti, se on ollut aina menestys 🙂
Valmis pöytä (urheilun jälkeen) kuulostaa ihanalta, sinne vaan notkuvien pöytien ääreen. Buffia haukutaan mielestäni syyttä, jos se on hyvin ja monipuolisesti rakennettu, kuten varmasti siellä onkin. Mieluummin valitsen itse juuri ne mistä pidän, eikä tarvitse maksaa turhasta tai omaan makuun sopimattomista.
Kiitos samoin sinulle Annukka <3 Täällä on kärvistelty jo 3 päivää kovassa mereltä suoraan pihalle puhaltavasta tuulesta, jonka pitäisi tänään illalla vihdoin tyyntyä - mutta onneksi on paistanut!
Marjatta
Tuttuja ja hyväksi havaittuja ruokaohjeita Maaritin tapaan. Kiitos! Kaikki sopivat niin juhannuspöytään kuin muulloinkin.
Matkojen ja lukuisten ruokaohjelmien myötä omat tekemiset ovat monipuolistuneet. Vältän myös monimutkaisia reseptejä ja reseptejä, joissa on harvemmin käytettyjä raaka-aineita.
Uudet perunat, kotimaiset vihannekset ja pian tulevat marjat ja sienet. Kyllä kelpaa!
Juhannus lähenee, ehkä teen perinteistä ohrarieskaa ja raparperipaistoksen, johon tulee marenki päälle.
Juhannuksen ohrarieska
1 l piimää
1/2 l maitoa
5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 kananmuna
1 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 tl suolaa
50 g voita uunipellille
Sekoita piimä ja 2 dl maitoa ja lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seistä yön yli viileässä. Lisää aamulla 3 dl maitoa sekä muna ja jauhot. Mausta suolalla. Sulata voi uunipellillä ja kaada taikina pellille siten, että orajyvät jakautuvat tasaisesti.
Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskettunut.
Tarjoile munavoin kanssa.
Maarit
Kiitos Marjatta mieltä lämmittävästä viestistäsi <3 Ja ihanasta rieskan ohjeesta, joka vaikuttaa niin helpolta, että voisin kokeilla sitä - elämäni ensimmäistä kertaa itse tehtynä. Rieskaa leivottiin lapsuudessa Halsualla mummolassa, ja vieläkin muistan sen sulaneen voin ja lämpimän rieskan maun suussani 🙂
Myös raparperipaistos marengilla kuulostaa niin hyvältä. Jos sinulla on paistokseen hyvä ohje, haluaisitko kenties jakaa sen täällä meille muillekin? Mökillä raparperit on aivan kituliaita ja pitää antaa niille tehokuuri multaa sekä lannoitetta. Mutta kotona on niin hyvällä mallilla, että sieltä saa jo ainekset.
Aurinkoista juhannuksen odotusta sinulle! <3
Marjatta
Raparperiunelma
200 g voita
1/2 dl sokeria
3 keltuaista
1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
7 dl raparperipaloja
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1 dl appelsiini- tai aprikoosimarmeladia
1-2 rkl perunajauhoja
tilkka vettä
Päälle
3 valkuaista
1 dl tomusokeria
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen, reippaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja lisää siivilän läpi. Painele taikina suureen vuokaan pohjalle ja reunoille. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Mittaa kattilaan raparperipalat, vesi, sokeri ja mausteet. Keitä hiljalleen pehmeiksi ja sekoita mukaan aprikoosimarmeladi.
Liota perunajauhot vesitilkkaan ja sekoita kuplivaan täytteeseen Anna pulpahtaa muutaman kerran ja vedä kattila sivuun jäähtymään.
Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa, lisää tomusokeri vähitellen reippaasti vatkaten.
Kaada täyte lähes kypsän piiraspohjan päälle. Lusikoi pinnalle marenkiseos ja paista 175 asteessa, kunnes marenki saa pintaansa kauniin ruskean värin eli noin 10 minuuttia.
Tarjoile paistos jäähtyneenä joko jälkiruokana tai kahvipöydässä. Parasta kylmänä.
Olipa tarkka ohje! Huom. täytteen pitää olla jäähtynyt ennen marenkiseoksen lisäämistä. Leipomisen iloa!
Kunnon kesä on tullut. Nauttikaamme! Leppoisaa juhannusta!
Maarit
Tämä on todellinen unelma!
Olen leiponut viime aikoina valmiisiin pohjiin, mutta tähän aion leipoa senkin itse.
Kiitos että näit kirjoittamisen vaivan ja aurinkoista juhannusta!
Marjatta
Hei! Ei mitään vaivaa, ilo näitä on jakaa. Säilöntäaineiden takia vältän valmiiden pohjien käyttöä. Loppujen lopuksi pohja on nopea tehdä, kun vaan muistaa ottaa rasvan pehmenemään.
Minulle on kertynyt paljon hyviksi havaittuja reseptejä ja keittokirjoja on ainakin tarpeeksi.
Iloa päivääsi!