Etsin nykyään yhä enemmän reseptejä, jotka sopivat kolesteroliaiheeseen. Suunnittelen usein muutaman päivän ruoat etukäteen ihan vain helpottaakseni arkea ja ennenkaikkea sitä, että kaapista tosiaan löytyy aineksia terveelliseen kokkaamiseen. Itselläni on kohonneet arvot ja olen toistaiseksi pitänyt ne kurissa, tosin rajoilla, ruokavaliolla. Tämä papu-palsternakkakeiton ohje on ollut jo aikanaan blogissani, mutta se on mitä ajankohtaisin edelleen ja lämmin hyväntuoksuinen keitto sopii näin syksyn pimeneviin päiviin mitä parhaimmin. Tätä teen alkuviikosta parille päivälle. (Ohje on peräisin HS Ruoka-sivustolta).
Palsternakkakeitossa on siis myös valkopapuja, mikä tekee siitä myös ruokaisan. Keitto ei hurmaa ulkonäöllään, se muistuttaa lähinnä kaurapuuroa, mutta maku on ihana. Siinä hallitsee palsternakan aromikas maku ja pehmeys, pavut ja kerma antavat bodya ja paahdettu valkosipuli – no, mitenkä sen nyt kuvailisi – huumaavan aromin ja tuoksun. Valmiin keiton päälle ripsautetaan paahdettuja kurpitsansiemeniä ja paahdettuja palsternakkasipsejä.
Ei tämä nyt kaikkein nopein valmistettava ollut, mutta seuraavalla kerralla sen tekee nopeammin kun tietää, miten se tehdään. Eikä se ole monimutkainenkaan. Mies tykkäsi ja kehui tätä kovasti, mikä on porilaiselle lähes uroteko. Täytyy myöntää, että urheileva mies ei pärjää pelkällä kasvisruoalla, etenkään keitolla ja siksi on kehitettävä jotain lihaisampaa lisäksi niille päiville.
Tästä tulee 4-5 annosta. Pavut ovat ihan suolaliemeen säilöttyjä purkkipapuja. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kermaa, mutta itse korvaan sen nykyään esimerkiksi kaurakermalla.
RESEPTI
800 g palsternakkaa
1 reilu sipuli
1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä valkopapuja
2 rkl öljyä
1 rkl voita
12 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
2 dl kaurakermaa
2 kokonaisen paahdetun valkosipulin kynnet
VALKOSIPULIT JA PALSTERNAKKASIPSIT
pala palsternakkaa
2 kokonaista valkosipulia
öljyä
suolaa, pippuria
KORISTELU
palsternakkasipsejä
kurpitsansiemeniä paahdettuna
mustapippuria myllystä
NÄIN TEET KEITON (lue ensin koko ohje läpi)
1. Valmista ensin paahdetut valkosipulit ja palsternakkasipsit. Pese palsternakkapala hyvin, älä kuori. Viipaloi se hyvin ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä. Tarvitset n. 20 lastua tai makusi mukaan. Laita ne kulhoon ja kaada joukkoon tilkka öljyä. Sekoita. Asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaiseksi kerrokseksi.
2. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista hattu pois siten, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Ota pala foliota ja kierrä se palojen ympärille, mutta ei päälle. Lusikoi pieni tilkka öljyä niin, että sitä on kauttaaltaan kynsien pinnalla. Laita nyytit samalle pellille palsternakkasiivujen kanssa.
Paahda niitä 180-asteisessa uunissa n. 15 min ensin. Tarkista ovatko sipsit valmiita: niiden pitää olla reunoilta käpristyneitä ja paahtuneen värisiä (mutta ei saa palaa). Jos ne eivät ole vielä valmiita, jatka paistamista 5 min. Poimi sipsit sitten pois pelliltä ja jatka valkosipulien kypsentämistä n. 40 min asti. Palsternakkojen kypsymisaika on siten yhteensä n. 15-20 min ja valkosipulien 40 min.
Ota valkosipulit pois uunista ja kun ne ovat hiukan jähtyneet, purista kynnet kokonaisina ulos tai kaiva ne kuoristaan veitsellä.
3. Valmistele valkosipulien paahtuessa keitto.
Kuori ja paloittele palsternakat. Kuori ja viipaloi sipulit. Kaada säilötyt valkopavut siivilään ja huuhtele vedellä. Jätä valumaan.
4. Kuumenna öljy kattilassa. Paahda palsternakkapaloja kovalla lämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen kunnes palat ovat saaneet kauttaaltaan paahtuneen värin. Lisää voi ja sipulit. Jatka paistamista vielä noin 3 min.
5. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, valutetut pavut ja suola. Anna kiehua kannen alla n. 20 min kunnes kasvikset ovat kypsiä.
6. Soseuta kuohkeaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää keittoon kerma ja kuorestaan puristetut paahdetut valkosipulinkynnet. Surauta vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tässä on tärkeää, ettei keitto ole suolatonta – riittävä suola herättää maut esiin.
7. Koristele annokset sipseillä ja kurpitsansiemenillä. Paahtaminen antaa niille lisämakua… Jos haluat, valuta päälle vielä tilkka hyvää oliiviöljyä, ja lopuksi mustapippuria myllystä.
Me lähdemme tekemään lähimökille tänään syystöitä ja ennen sitä käyn järjestelemässä myyntipöytäni Akselin itsepalvelukirppiksellä.
Mitä siellä on ohjelmassa?
Maarit
Outi
Nyt on meidän perheessä keittokausi menossa. Jotenkin aina kylmien säiden ilmestyessä alan himoita erilaisia, mausteisia keittoja.
Herkkuisaa lokakuun jatkoa sinulle Maarit <3