Yleinen

Saarenmaa – niin kaunista muuall’ ei löytyä saata

16 Comments

 1. Mamma A.

  Olen sanaton!Tuonne on kyllä joskus päästävä<3

  1. Maarit / Sopusointuja

   Tiedätkö, että olin itsekin aivan sanaton – ja sinne on vielä päästävä kunnolla ajan kanssa <3

 2. Annukka

  Kerrassaan hieno ja kaunis matkakertomus mielenkiintoisine teksteineen ja upeine kuvineen. En oikein edes tiedä, mitä erikseen kommentoisin, kun juttu oli kokonaisuudessaan niin kiva.

  En ole Saarenmaalla ikinä käynyt, mutta tästä tuli kyllä tunne, että tekisi mieli mennä. Tunnelma näyttää hyvällä tavalla pysähtyneeltä, vaikkei sitä todellisuudessa olekaan. Siitä todisteena vaikkapa tuo huikea katupiknik. Ihana idea ja onneksi näytti sattuneen hyvä kelikin.

  Nimikoitu ruokopilli olisi sekin aivan ihana idea. Kaunis jo sinällään, vaikkei pillinä käyttäisikään.

  Kiitos tästä reissusta Maarit ja mukavaa lokakuuta <3

  1. Maarit / Sopusointuja

   Kiitos kovasti 🙂 Oli kyllä niin vaikea kirjoittaa tätä ja parin päivän ajan kokosin materiaalia, kun sitä oli niin paljon. Siellä on niin paljon nähtävää, mutta päädyin kirjoittamaan lyhyen napakasti, koska pitkää sepustusta ei varmaan kukaan jaksaisi lukea – hyvä jos asiat tulivat selviksi.
   Siellä on lempeä mutta vireä ilmapiiri, kuten näkyy näistäkin pienyrittäjistä ja todellakin ollaan ajan hermolla tekemisessä. Ja mikä oli kaikkein parasta ja minullekin uutta, asukkaat vaalivat perinteitä arvokkaasti ja silti tähän päivään mukautettuna.

   Törmäsimme piknikillä muutamiin suomalaisiin, jotka tulevat sinne joka vuosi uudelleen ja jotka viettävät Saarenmaall aikaa useasti vuoden mittaan. Enkä yhtään ihmettele!

   Aloin jo puhumaan miehelle, että tehdään automatka sinne – siellä kun voi leijasurffatakin 🙂

   Leppoisaa lokakuuta sullekin <3

 3. Tiia Koivusalo

  Sydän jäi Muhuun. Miten lämpimiä paikalliset oli, onnellisten ihmisten paikka. Olit niin best kämppis ja oli kivaa. Tämä reissu jäi sydämeen.

  Mukavaa viikkoa Maarit?❤️?

  1. Maarit / Sopusointuja

   Siellä on aivan erityinen ilmapiiri, hyväntuulinen ja ihmiset oli niin avuliaita ja positiivisia.
   Mieti että mehän ei edes tunneta loppujen lopuksi kovin hyvin, mutta niin hyvä kämppämeininki meillä oli. Ollaan kuin vanhat tutut <3
   Samoin Tiia sinulle <3

 4. Katriina

  Olin enemmän kuin puolet elämästän unelmoinut pääseväni joskus käymään Saarenmaalla, ja aikanaan kuullut Georg Otsin laulamaa Saarenmaan valssia.Hyvää kannattaa odottaa kauan. Kärsivällisyyttä siinä tarvittiinkin, varsinkin kun en asu Suomessa. Mutta sitten kun onnistuin pääsemään, olin onnessani. Ehdin viettää kolme yötä siellä, ja olisin viihtinyt kauemmankin. Saarenmaalla on rento meininki,kaikkialla siistiä ja söpöä, ihmiset ystävällisiä ja jokaiselle vierailijalle jotakin, joka kukkarolle sopivat majapaikat , joka ikäiselle sopivaa tekemistä , kulttuurista rantalomalle, leijalautailuun ja pop-musiikifestivaaleille. Mändjalan hiekkaranta campingalueineen, loputtoman pitkine hiekkarantoineen ja rannapiduineen on mahtava, puhmattakaan tuosta Koguvasta ja kansanperinteen vaalimisesta. Oli huikea tunne seisoa avomeren äärellä tuulen tuiverruksessa majakalla. Ylös en viitsinyt kivuta. Kannattaa suunnata ensimmäiseksi Kuressaaren turistiinformaatioon, ottaa nivaska brosyyreja ja sitten suunnitella tekemisensä. Niin, ja jos onnistuu saamaan ravintolasta tuulihaug-kalaa, niin onni on täydellinen. Visit Estonia sivulta löytyy suomeksi aika paljon tietoa. Minua viehättää myös viron kieli.

  1. Maarit / Sopusointuja

   Oi tuo Saarenmaan valssi on yksi sykähdyttävimmistä lauluista, tulee ihan kyyneleet silmiin kun miettiikin sitä. Meillä kuunnellaan vielä CD-levyjä tuon tuosta ja tämäkin löytyy 🙂
   Allekirjoitan niin kaikki mitä kerrot paikasta ja ihmisistä, aivan samanlainen tunne jäi itsellekin. Se on erinomainen loma- ja automatkakohde ja matkakin taittuu yllättävän nopeasti täältä Suomestakin käsin. Välimatkat ovat lyhyet, joten muutaman päivän reissulla ehtii nähdä paljon.
   Kiitos Mändjalan vinkistä, käyn googlettamassa paikan ja pitää tutkia myös tuo tuulihaug-kala, siitä en ole kuullutkaan. Hyviä vinkkejä – kiitos!
   Mukavaa lokakuuta sinulle!

 5. Outi Krimou/Outi's life

  Kylläpä on kaunista. Itse en ole koskaan käynyt Saarenmaalla! Ihana tuo katupicnik. Sen vaan sanon, että olet kyllä hurjan kaunis ja tyylikäs nainen <3

  1. Maarit / Sopusointuja

   Oi Outi, kiitos <3
   Saarenmaa on ihan parasta Viroa! Olen käynyt kerran aiemmin siellä, joskus 15 vuotta sitten, mutta se oli työmatka eikä ollut silloin tilaisuutta nähdä paikkoja sen kummemmin. Mutta nyt nähtiin ja siellä on niin kaunista ja leppoisaa ja todella paljon nähtävää!
   Leppoisaa lokakuuta Outi! <3

 6. Sari Riekkola

  Kaunista!
  En ole koskaan käynyt tuolla, mutta melko mielenkiintoiselta paikalta näyttää.
  Tyylikäs Maarit siellä <3

  1. Maarit / Sopusointuja

   Kerran elämässä ainakin pitää kokea Saarenmaa <3

 7. Päivityksiä

  Oi, nyt kyllä houkuttaa matkaamaan tuonne!

  1. Maarit / Sopusointuja

   Niin minuakin, ja uudelleen pitää päästä ?

 8. Marja T

  Muutama vuosi sitten tuli tehtyä aivan mahtava matka Saarenmaalle. Meitä oli pieni naisporukka ja meillä oli pienoisbussi ja kuljettaja. Majoitus meillä oli pienessä hotellissa Kuressaaren keskustassa. Kolmen päivän aikana tuli kierrettyä Saarenmaa ja Muhun saati hyvinkin läpikotaisin. Tuli nähtyä Kaalin kraatteri, Anglan tuulimyllyt, Sörven majakka, Pangan rantatörmä ja Kuressaaren linnoitus. Kävelimme linnoituksen valleilla. Vallihaudoissa oli silloin parhaillaan menossa melontakisat. Sörven majakan luota otin "matkamuistoksi" 5 pientä valkoista kiveä ja ajopuun pätkän. Kuressaressa on rannassa hauska patsas, jossa mies ja nainen kantavat kaloja täynnä olevaa venettä. Muhun saarella viehätti ennen muuta vanhat talot ja sammalten peittämät kiviaidat. Suosittelen Saarenmaata ehdottomasti lomakohteeksi. Se on jotain aivan muuta kuin esim. Tallinna.

 9. Maarit / Sopusointuja

  Teillä on ollut varmasti hieno reissu. Sanoit asian juuri niin kuin se on, Saarenmaa on jotain aivan muuta kuin Tallinna – niitä ei voi verrata mitenkään.
  Mekin käytiin kraaterilla ja oli vaikuttava kokemus!
  Just eilen puhuttiin miehen kanssa, että tehdään sinne automatka, ehkä jo ensi kesänä.
  Kivaa syksyä sinulle!

Leave a Reply