Kirjoitin aiemmin aiheesta ‘Osaisinko mökkeillä ekommin’ (juttu löytyy täältä) ja päätin jo silloin jatkaa juttua ekovalinnoista myöhemmin. Meillä on ehkä helpompi ajatella ekoasioita mökillä, koska elämme täällä muutenkin askeettisempaa elämää. Mutta ei käy kieltäminen, ettemmekö miettisi näitä asioita nykyään kotonakin herkemmin kuin ennen. Kyse ei ole pelkästään siitä, mitä esimerkiksi teknokemian tuotteita käytämme, vaan myös muista valinnoista ja teoista.
Ruukku, aterimet ja kannu kirppikseltä |
Meillä mökillä on tänä kesänä aiempaa kehittyneempi jätehuolto. Biojätteet kerätään erikseen ja ne kulkeutuvat läheiseen sikalaan possujen herkuiksi. Niillä onkin mahtiolot kesäaikaan, kun ne saavat kesäasukkaiden aterioiden jäämistä todennäköisesti vähän toisenlaisia makuja 😮 Kaikki muovit lajitellaan erikseen, samoin metalli ja lasi. Kaikki paperit, pahvit ja muu palava poltetaan päivittäin omassa saunassa. On siinä puuhaa enemmän kuin ennen, mutta täällä on aikaa ja sekajätteen määrä on ainakin meillä pienentynyt radikaalisti.
Maitokannu ja puukauhat kirppikseltä |
Yritykset tuovat markkinoille aktiivisesti muiden tuotteiden rinnalle ekologisia, biohajoavia ja luontoystävällisiä vaihtoehtoja, joten valinnanvaraa on yllin kyllin. Olen kerännyt tähän muutamia kiinnostavia – ja kauniita – keittiöön liittyviä uutuuksia, joita olen saanut testattavaksi kesän mittaan blogiin.
Ranskalaisessa Mas du Roseau -sarjassa on ihastuttavia kodin pesuaineita ja superkauniit pakkaukset. Onhan siinä jo syytä riittämiin koristaa niillä tiskipöytäänsä. Perinteisen reseptin mukaan valmistettu tehokas ja käsille hellävarainen luonnonmukainen Liquide Vaisselle No 4 käsitiskiaine* on marseille-saippuapohjainen ja sen ihana tuoksu tulee eteerisestä sitruunaöljystä. Sen vaahto on maltillinen ja pesuteho erittäin hyvä. Näitä myydään pääasiassa sisustus-, lifestyle- ja nettikaupoissa. Googlaamalla löytyy parhaiten myyntipisteet.
Ahkeralle kokillekin on oma saippuansa, nimittäin hajuja neutraloiva, basilikaa sisältävä ja siltä tuoksuva Kokin palasaippua. Provencessa, laventelipeltojen keskellä kehitetyn Mas du Roseaun Savon du Cuisinier Basilic* saippua on koostumukseltaan täysin luonnonmukainen ja se on valmistettu vanhoja perinteitä kunnioittaen. Saippuan teho on testattu kesän mittaan monesti, kun mies on kalaverkkojen putsaamisen ja kalojen perkaamisen jälkeen pessyt tällä kätensä. Hänkin (joskus) hieman skeptisenä totesi että uskomatonta mutta totta – kalanhaju todella hävisi!
Pullonavaaja kirppikseltä, pellavapyyhe ja leikkuulauta MondayTOsundayHOME |
Valmistamme kaiken ruoan itse ja jo sekin vähentää muovin ja muun kääreen määrää. Valmistan ruokaa usein isomman annoksen, esimerkiksi perunoita tai grillattuja kasviksia, joita sitten lämmitetään tai paistetaan seuraavana päivänä. Ajankäytön lisäksi uskon sen vähentävän myös käytetyn energian määrää. Syynään myös jääkaapin tarkasti ennen kuin menen kauppaan ja pyrin valmistamaan sellaisia ruokia, mihin löytyy jo aineksia. Autossa on aina pari kangaskassia ostoksille, muovikasseista olen luopunut jo aikaa sitten.
Tiskaamme mökillä merivedellä, kuten kirjoitinkin jo, ja huuhtelemme tiskit makealla vedellä. Kaadan huuhteluveden aina kukille tiskaamisen jälkeen ja erityisesti tänä kuivana kesänä se on ollut elintärkeää. Pakkaan täällä nykyään hedelmät ja vihannekset paperipusseihin, joihin kerätään keittiössä poltettavaksi menevät paperit. Paperilautasia tai muovimukeja emme käytä kuin poikkeustapauksessa. Esimerkiksi salaattikastikkeen saatan sekoittaa muovimukissa, koska näin säästyn öljyisen astian tiskaamiselta. Jos käsittelemme kaloja leikkulaudalla, laitan laudan päälle sanomalehtiä – näin sitä ei tarvitse pestä voimakkailla pesuaineilla.
Olen käynyt ensimmäisen kerran kirppiksellä v. 1984, kun tyttäreni oli puolivuotias ja siitä alkoi se elämä. Hurahdin kirppiksiin täysin. Voin sanoa hyvillä mielin olleeni sillä saralla edelläkävijä. Korjailen ja tuunaan vaatteita, en ehkä ihan saituuden vuoksi, vaan koska se on kivaa ja tuo hyvän mielen. Lukaisepa juttuni uusista shortseista täältä.
Vastuullisuus arjessa on tämän hetken megatrendi, luin asiasta viimeksi nyt keväällä Pirkasta. Ja kun puhutaan megatrendistä, se on jotain isoa, mikä on tullut jäädäkseen. Silti arjen pieniä asioita ja pikkuhiljaa.
Olisko teillä lisää vinkkejä arkipäivän ekoajatteluun? Olisimme kaikki iloisia, jos jakaisitte ne meidän kanssamme.
Terkuin Maarit
* Tuotteet saatu blogiin.
Aikku
Meillä kierrätetään paljon kaikkea: jätteet lajitellaan ja sitten kirpparilla myydään myös tavaraa ja kaikkea mikä on jäänyt meiltä tarpeettomaksi. Itse ostin vasta puisen leikkuulaudan, kylläkin Ikeasta. Mutta ihan ekologinen valinta sekin muovisen sijaan.
Maarit / Sopusointuja
Sama täällä; ostan ja myyn kirpparilla paljon kaikenlaista. Nyt lastenlapsille, ennen omille lapsille – mutta myös itselle.
Muovi on haastava juttu, kun sitä tuupataan niin paljon joka puolella ja varmasti puu on ekologisempi. Ekologisuus on niin vaikea, iso ja monimuotoinen asia, että siihen pitäisi paneutua antamuksella, että osaisi tehdä oikeita valintoja. Meilläkin tämä on arjen pieniä tekoja ja siitä on hyvä jatkaa.
Anonyymi
Hienoa, että mietit ja kirjoitat näistä asioista. Pienenä huomautuksena, että kotiuunissa pitäisi polttaa paperia ja kartonkia vain sen verran, mitä sytykkeeksi tarvitaan. Muu pitäisi viedä asianmukaisiin kierrätyspisteisiin.
Maarit / Sopusointuja
Kiitos paljon kommentistasi! Huomasin, että olin liian ylimalkainen kirjoituksessani. Viemme lehdet ja pahvit kierrätyspisteisiin, ja poltamme nimenomaan sytykkeinä mökillä vain pientä päivittäin tulevaa paperia, kartonkia ja muuta poltettavaksi sopivaa.
Hyvä, että kiinnitit siihen huomiota 🙂
Maikku / Mansikoitajavaahtokarkkeja
Kierrätys on päivän sana ja ihailtavaa kuinka jo nuoretkin ovat innokkaita ja ekohenkisiä. Apljon on vielä itsellä opeteltavaa, kaikkia vinkkejä otan vastaan ja luen mielenkiinnolla. Muvipusseista poisopettelu on meillä ollut jopa koomista kun eteisessä lukuisia määrä kestokasseja, mutta ei ikinä yhtään kaupassa mukana. Mutta olen päättänyt ettei muovipusseja enää osta, tulkoon vaikka sitten kotiin isompi läjä kestokasseja.
Maarit / Sopusointuja
Kuule, tiedän lähipiirissäni perheitä, missä on ihan sama tilanne. Kesto- ja kangaskasseja löytyy, mutta silti ostetaan muovikasseja. Se on jännä juttu. Uskoisin, että vaatii vain ns. 'naksahduksen' että käytäntö muuttuu.
Tsemppiä sinne! 😉