Peikonlehden jakaminen on helppoa ja onnistuu lähes pomminvarmasti. Se on myös helppohoitonen kasvi, joka varsin niukalla mutta säännöllisellä hoidolla kasvaa ja rehottaa. Jopa niin, että se alkaa vähitellen kallistumaan toispuoleiseksi ellei sitä huomaa käännellä valon mukaan. Pitkät ilmajuuret kasvavat huikeiksi lonkeroiksi ja viistävät maata pitkin. Tästä syystä peikonlehden jakaminen ja siistiminen on lähes välttämätöntä.
Ostin kolmisen vuotta sitten yläkuvan pienen peikonlehden. Istutin sen heti ensimmäisenä keväänä altakasteluruukkuun, jossa on helppo seurata sen kosteusmäärää ja huolehtia myös kastelusta vaivattomammin. Nuoren peikonlehden lehdet ovat vaalean vihreät ja muodoltaan tasaiset.
Se kasvoi parissa vuodessa hurjasti, lehtien muoto sai iäkkäämmälle peikonlehdelle ominaiset kunnon ‘sormet’ ja uusia lehtivarsia kasvoi lähes silmissä. Olen istuttanut sen uudelleen entistä suurempaan ruukkuun ja laitoin vahvat tukikepit saadakseni sen pysymään paremmin ruodussa. Se olikin varsin haastavaa, sillä isolehtiset oksat painavat paljon ja se on edelleen himpun verran toispuoleinen.
Lannoitan kasvuaikana viherkasveja joka kastelukerralla, mutta talviaikana silloin tällöin (muistaessani).
Olen leikannut ja jakanut tätä peikonlehteä jo kaksi kertaa, juurruttanut ja istuttanut niistä uudet viherkasvit. Vaikka sanotaan, että paras aika jakamiseen on kevät ja kesä, tein toisen jakamisen syksyllä ja se toimi ihan hyvin.
Näin peikonlehden jakaminen tapahtuu:
Leikkaa oksa poikki terävällä veitsellä vahvasta oksan taitekohdasta ns nivelestä. Ota sellainen oksa, missä on muutama lehtivarsi mukana – eli ikäänkuin sivurunko. Pelkät lehtivarret eivät juurru – mutta ne ovat sellaisenaan kauniita maljakossa ja kestävät yllättävänkin pitkään.
Laita koko leikattu varsi maljakkoon ja vaihda vettä noin kerran viikossa. Juuret alkavat kasvaa noin kolmessa viikossa. Kasvattelin juuret alakuvan mustassa keraamisessa ruukussa ja laitoin sen kuvausta varten kirkkaaseen maljakkoon. Siitä näkyy miten hulppeat juuret ovat! Pistokkaan voi istuttaa myös suoraan multaan ilman juurrutusta, mutta silloin pitää huolehtia hyvin mullan kosteudesta; maljakkojuurrutus sopii itselleni paremmin.
Kun juuret ovat noin hyvällä mallilla, se voidaan istuttaa ruukkuun ja sille kannattaa laittaa heti alkuvaiheessa tukikeppi, koska niitä voi olla haastava saada myöhemmin siististi.
Marja T
Mä ostin mun peikonlehden viime vuoden elokuussa. Se on kasvanut todella paljon. Kuten sanoit peikonlehti kasvaa lähes silmissä. En ole sitä vielä jakanut mutta sekin tulee varmasti eteen jossain vaiheessa. Oletko pyyhkinyt peikonlehden lehtiä jollain? Luin jostakin että banaaninkuorella pyyhkimällä lehtiin saa luonnollisen kiillon. En ole kokeillut. Mukavaa alkanutta lokakuuta sulle Maarit.
Maarit / Sopusointuja
Moikka Marja,
Onpa jännä tuo banaaninlehti, en ole kuullutkaan asiasta, mutta sehän on luomukiiltoa 🙂 Olen itse pyyhkinyt varovasti vain kostealla liinalla.
Kiitos, samoin sinulle!
Anonyymi
Minulla tuo hehkutettu banaaninlehdellä kiillottaminen johti lehtien homehtumiseen – en siis suosittelisi.
– Kasvi suihkuun, siitä puhdas kiilto
Maarit / Sopusointuja
Ajatella etten ollut kuullutkaan siitä, mutta hyvä että jaoit tämänkin kokemuksen. Suihkutus on vanha hyvä keino!
Outi Krimou/Outi's life
Minä olen onnellinen jo siitä, että saan jonkin kasvin pysymään henkissä. Peikonlehdestä olen jo vuoden haaveillut. Nyt olen kaksi viherkasvia onnistunut pitämään hengissä pari kuukautta, joten ehkä vielä joku päivä saan oman peikonlehden <3
Ihanaa lokakuun alkua sinulle Maarit <3
Maarit / Sopusointuja
No sehän on jo lähes uroteko, että ovat olleet hengissä noinkin kauan 🙂 Toivotaan niille pitkää elämää. Olen lukenut, että liika kastelu tappaa kasvin varmemmin kuin liika kuivuus. Toki on kasveja, mitkä eivät kestä yhtään kuivumista eivätkä tokene sen jälkeen.
Kivaa viikonloppua Outi <3
Anonyymi
Floristi suositteli mäntysuopavedellä lehtien pyyhintää ja upea tuli��
Jaettu on jo kymmenisen kertaa, ilmajuuret leikkaan pois eikä 6-vuotias kasvi ole moineskaan 😀
Olisiko mahdollista että tekisit postauksen eläkkeelle normaalia nuorempana siirtymisestäsi? Kiinnostaa kuinka mahdollistit sen, ja syyt. 🙂
Maarit / Sopusointuja
Mäntysuopaliuos toimii mielestäni myös tuholaisten torjujana; olen ainakin itse suihkutellut sitä kirvoille hyvällä menestyksellä. Mutta kiinnostavaa tuo kasvin hoitaminen myös.
Olen pyrkinyt pitämään tietyt asiat elämästäni omina, niin etten kirjoita niistä. Siksi en ole tästäkään kirjoittanut sen enempää. Sen verran voin toki kertoa, että olen ollut puolitoista vuotta jo virallisesti eläkkeellä, joten en jäänyt kovinkaan aikaisin pois työelämästä. Olimme suunnitelleet asiaa jo vuosikausia mieheni kanssa myös taloudellisesti. Iäkkäät vanhempani tarvitsevat aikaani ja myös lapsenlapset. Halusin toki enemmän aikaa myös itselleni 🙂
Heidi
Vien peikonlehden ensin suihkuun ja sen jälkeen sumutan veteen sekoitetulla mäntysuopaliuoksella sen. Kiiltävää tulee. Kastelen myös multaa sillointällöin liuoksella. Jos multaan tai lehdille on jostain päässyt jotain örkkejä niin tuo liuos hoitaa senkin vaivan.
Maarit
Hei Heidi, kiitos vinkistä! Olen käyttänyt mäntysuopaliuosta pihan kasvien tuholaistorjuntaan, mutten ole hoksannut tätä. En tiennyt myöskään, että se antaa kiiltoa. Iso peikonlehti on alkanut kellastuttaa lehtiä ja on jotenkin nuutuneen oloinen, ehkä se kaipaa virkistävää suihkuakin 😊
Unknown
Nyt menee näköjään banaaninkuoret ja -lehdet sekaisin?.
Kiinnitin huomiota ilmajiurien leikkaukseen. Kuinka se tehdään, ja milloin?
Maarit / Sopusointuja
Joo niinpä meni sekaisin ? En ole leikannut itse ilmajuuria muutoin kun jos ovat vaurioituneet ja silloin vain saksin sen lyhyemmäksi. Olen myös lukenut joskus että niitä ei saisi leikata ollenkaan… Sen enempää en tiedä ?
Elina
Hei Marja,
sanoit lannoittavasi joka kastelukerralla. Minkälaista lannoitetta käytät? Kaupoissa on pilvin pimein erilaisia ja menee sormi suuhun… Varmaankin aika laimeaa seosta pitää laittaa, jos joka kastelukerralla laittaa?
Maarit / Sopusointuja
Moikka, mulla on ihan peruslannoite viherkasveille, vaaleanpunaista.. Olikohan Biolanin… Olen tyhjentänyt sen lopun lasipurkkiin, joten merkki on nyt vähän epävarma… Laitan 2 litran kannuun noin 1 rkl.
Minna
Kiitos vinkeistä! En ole vielä uskaltanut leikata peikonlehdestäni osaa juurtumaan. Jos leikkaan siitä nivelen alpuolelta sellaisen osan, jossa on uusi lehtiaihio, niin mitä sille vanhaan kasviin jäävälle leikkauskohdalle tapahtuu? Tuleeko siitä enää uusia lehtiä ollenkaan?
Maarit
Hei Minna, leikkauskohta jää tyngäksi, mutten ole huomannut että kasvu mutenkään tyrehtyisi. Siihen voi tulla uusia lehtiä kuten muuallekin, mutta yleensä ainakin itselle on tullut pikkuhiljaa lehti kerrallaan johonkin varren osaan. Itse leikkaan aina sellaisen pärkän, että mukana on myös vanhoja lehtiä tasaisesti niin uusi näyttää heti alusta kivalta.
Veli
Mietin että onnistusikohan peikonlehden lisääminen pelkästsä ilmajuuresta? Lehdethän kasvi kasvattaisi ns itsestään tämän jälkeen ja alkuperäinen kasvi ei kärsi sitten ollenkaan tästä
Maarit
Hyvä kysymys. Olen yrittänyt juurruttaa pelkän lehden jossa on lehtivarsi mukana, mutta ainakaan itsellä se ei onnistunut. Tuota voisi kyllä kokeilla!
Sini Luukkonen
miten eroaa latvapistokas runkopistokkaasta kasvatavaltaan,
Maarit
Yleensä leikkaan pistokkaan eli oksan siten, että siihen jää solmukohta. Pelkkä oksa ei kehitä juuria.